niedziela, 8 marca 2015

Buraczki z pieczarkami

I jeszcze jeden wypróbowany przepis wielkanocny. Ta sałatka to alternatywa dla tych co nie lubią chrzanu (czyt. ćwikły) a jednocześnie uwielbiają buraczki i marynowane pieczarki.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • buraki ćwikłowe 1- 2 sztuki (średnie)
  • pieczarki marynowane 250 g
  • cebula 1 sztuka
  • ogórek kiszony 2- 3 sztuki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony


Sposób wykonania:
Buraki ugotować w łupince i wystudzić. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Marynowane pieczarki pokroić na ćwiartki, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć z burakami. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Całość wymieszać, dodać sok z cytryny. Sałatkę przyprawić do smaku.

Smacznego.


1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.