piątek, 13 marca 2015

Domowa szyneczka pieczona

Soczysta, aromatyczna szyneczka przygotowana według sprawdzonego przepisu. U mnie niezmiennie od kilku lat, właśnie w takiej wersji, gości na stole wielkanocnym. 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • surowa szynka wieprzowa 1.5 kg
zalewa:
  • woda 3 l
  • wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
  • liście laurowe (3)
  • ziarna pieprzu (5)
  • ziarna jałowca (3)
  • ziarenka gorczycy (kilka)
  • ziele angielskie (4)
  • sól 1 łyżka
  • sól peklowa 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
Sposób wykonania:
Zalewa: Zagotowujemy wodę ze wszystkimi dodatkami, oprócz soli peklowej, którą dodajemy dopiero po zestawieniu zalewy z palnika.

Do zimnej zalewy wkładamy szynkę. Zalewa powinna przykryć całe mięso. Szynkę odstawiamy w chłodne miejsce na 3- 4 dni. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy. Samą zalewę zagotowujemy ponownie. Szynkę kolejny raz wkładamy do zalewy, tym razem gorącej i odstawiamy do wystudzenia. 

Zimną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką zalewy, pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni.
Czas pieczenia to około 2 godziny.
W czasie pieczenia obracamy szynkę i podlewamy co jakiś czas odrobiną zalewą, jeżeli jest taka potrzeba.


Smacznego.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.