niedziela, 26 kwietnia 2015

Szparagi polish version

Z sosem jajecznym... Moja ulubiona wersja. Polecam !

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • masło 3 łyżki
  • pomidory 1- 2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
sos:
  • jajka 2 sztuki
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • zalewa z suszonych pomidorów 1 łyżeczka


Sposób wykonania:
Sos: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać.

Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi,
oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. W tym czasie na patelni roztopić masło. Pomidory pokroić na ósemki, posolić, przyprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ugotowane szparagi odcedzić, obsmażyć na maśle, obficie posypując je czosnkiem granulowanym.

Szparagi podawać polane sosem jajecznym, obłożone kawałkami świeżych pomidorów.

Uwaga: Do sosu zamiast zalewy z suszonych pomidorów można dodać odrobinę oliwy z oliwek i suszoną bazylię.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.