sobota, 25 kwietnia 2015

Bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami

Wykonanie takich drożdżówek jest bardzo proste, nie trzeba ich niczym nadziewać przed pieczeniem, wystarczy po ostudzeniu przekroić każdą bułeczkę i przełożyć owocami lub kremem czekoladowym. U mnie padło na nadzienie brzoskwiniowo- pigwowe, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i orzeźwiające. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • mleko 200 ml
  • drożdże 5 dkg
  • cukier 4 łyżki
  • jajka 1 sztuka
  • żółtka 2 sztuki
  • margaryna 1 łyżka (kopiata)
  • szczypta soli
kruszonka:
  • masło 4 dkg
  • cukier 4 dkg
  • mąka pszenna 8 dkg
nadzienie:
  • brzoskwinie z syropu 3 połówki
  • dżem z pigwy 2 łyżeczki
dodatkowo: 
  • białko do posmarowania drożdżówek

Sposób wykonania:
Do garnuszka wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy połowę mleka przewidzianego do ciasta, wsypujemy 10 dkg mąki i łyżkę cukru. Całość ucieramy łyżką do jednolitej konsystencji, następnie odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość.

Do malaksera wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy resztę cukru i mleka, jajko, żółtka oraz szczyptę soli. Jeżeli zaczyn jest wyrośnięty dokładamy go do przygotowanych składników. Całość miksujemy 2 minuty. Następnie do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i ponownie miksujemy ciasto do połączenia składników (maksymalnie 60 sekund).
Zarobione ciasto nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowego, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Formujemy z niego kulki wielkości jajka i układamy je na drewnianej deseczce posypanej mąką. Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy cukier z mąką, dodajemy roztopione, ale nie gorące masło. Całość zagniatamy dłonią do połączenia składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką, przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy 20 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
W oczekiwaniu na pyszne bułeczki kroimy w drobną kosteczkę nasze połówki brzoskwiń i mieszamy je z dżemem pigwowym.
 
Upieczone drożdżówki odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na połowę, przekładamy nadzieniem owocowym.

Uwaga 1: Z podanych proporcji wychodzi około 15 drożdżówek.


Uwaga 2: Bułeczki z kruszonką smakują równie wspaniale bez nadzienia. Sama zjadłam dwie zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie ciepłe... pychotka.

Smacznego.



8 komentarzy:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.