sobota, 11 kwietnia 2015

Sałatka buraczana z papryką

Coś dla mojego męża, który nie jada chrzanu, ale uwielbia buraki. Sałatka powstała jako alternatywa dla ćwikły, ale można ją zajadać nie tylko w Wielkanoc. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu i jako sałatka na kolację czy śniadanie, do wędlinki. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • buraki ćwikłowe 2 sztuki
  • pieczarki marynowane 200g
  • papryka konserwowa 150- 200g
  • ocet 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (powinna je przykryć). Gotujemy godzinę od momentu zagotowania, odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.
Zimne buraczki obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie łączymy z drobno posiekaną papryką i pieczarkami startymi na tarce o grubych oczkach. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku.
Pyszna sałatka gotowa!

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Bardzo lubimy buraczki w różnych kombinacjach. A to połączenie jest mało skomplikowane a smaczne.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.