sobota, 11 kwietnia 2015

Ćwikła z chrzanem

Tradycyjna, wielkanocna ćwikła. Świetny dodatek do gotowanych jaj i do wszelkiego rodzaju mięs. U mnie w domu często stosowana jako warzywne dopełnienie drugiego dania.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • buraki ćwikłowe 6 sztuk (średnie)
  • chrzan (w słoiczku) 400g
  • sól
  • ocet 1 łyżka

Sposób wykonania:
Buraki myjemy, wkładamy do garnka (najlepiej tak zwanego "gorszego", ponieważ buraki pozostawiają trwały, ciemny osad na garnku i nowego, ładnego zwyczajnie szkoda).
Następnie buraki zalewamy wodą (powinna je przykryć), gotujemy w łupince (czas gotowania 1 godzina), odcedzamy, studzimy.
Zimne buraczki obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Utarte buraki łączymy z chrzanem, odrobiną soli i octu, mieszamy. Gotową ćwikłę przekładamy do słoików, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.