poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sernik z okruszkami kakao

Prosty i smaczny serniczek, nigdy się nie nudzi. W naszym domu pieczony na każde Święta, imieniny, urodziny.
Składniki, których będziemy potrzebować:
masa serowa:

  • ser biały tłusty 1.5 kg
  • jajka 6 sztuk
  • masło/margaryna mleczna 250 g
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • cukier 2 szklanki lub 3 szklanki, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • rodzynki 100 g
okruszki kakao:
  • margaryna 1/2 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • mąka 2.5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki


Sposób wykonania:
Okruszki kakao: Margarynę zagotowujemy z cukrem i kakao, studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy schłodzoną masę kakaową i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie, w miarę równe, części i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.

Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, budyń, rodzynki. Masło lub margarynę roztapiamy w garnuszku, studzimy, wlewamy do masy serowej. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby serek miał jednolitą konsystencję. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i jako ostatnie dodajemy do masy serowej. Całość ponownie mieszamy.



Wyjmujemy z lodówki jedną część ciasta, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Wiórkami wypełniamy dno blachy (wcześniej nasmarowanej margaryną, posypanej grysikiem). Na ciasto wylewamy masę serową. Wyjmujemy drugą część ciasta kakaowego, ucieramy tak jak część pierwszą. Gotowymi okruszkami posypujemy wierzch sernika.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni, po pół godzinie pieczenia obniżamy temperaturę na 170 stopni. Pełny czas pieczenia sernika to 60 minut.

Smacznego.


 

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.