aromatu i lekko kwaskowatego smaku.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka pszenna 1/2 kg
- sól 1 płaska łyżka
- cukier 1 łyżeczka
- zakwas żytni około 1/2 litra
- drożdże 2 dkg
- jogurt naturalny 150 ml
- woda 1/2 szklanki
- białko jajka 1 sztuka
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- ziarna sezamu
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i 10 dkg mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
Do malaksera wsypujemy resztę mąki, wlewamy zakwas, jogurt, dodajemy sól i zaczyn,
jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.
Smacznego.
chlebuś idealny ! Ależ zjadłabym z masełkiem, pycha, nie poprzestałabym na jednej kromeczce na pewno, pojemnik na masełko śliczny, pozdrawiam Beatko !
OdpowiedzUsuń:)) Ewuś chlebek był i go nie ma. A pojemniczków to się naszukaliśmy, bo dużo jest podobnych, ale z angielskimi napisami, a my chcieliśmy po polsku. W końcu na allegro udało się kupić. Pozdrawiam :)
UsuńDomowy chleb jest najlepszy ! Bardzo ładnie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń