poniedziałek, 22 czerwca 2015

Młoda kapusta z karmelem

Dokładnie tak, to nie pomyłka. Idąc za radą Jacka K.,  postanowiłam dodać do młodej kapusty cukier karmelizowany. Bardzo smaczne połączenie. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • młoda biała kapusta 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • suszony koper (ziarna) 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny
  • ocet
  • cukier 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
zawiesina:
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • woda 4 łyżki

Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy (dość grubo), solimy, dodajemy suszony koper, zalewamy litrem wody. Gotujemy około 15 minut (od zagotowania), na 5 minut przed końcem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. W czasie gdy kapusta się gotuje, do rondelka wsypujemy cukier, podgrzewamy na wolnym ogniu, co chwilę lekko potrząsając rondelkiem.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści i ściemnieje, wlewamy do niego kilka łyżek wody, ponownie ogrzewamy do momentu, aż zbrylowany karmel stanie się płynem.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy zawiesinę z mąki i wody.
Kapustę gotujemy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu, dodajemy masło, skarmelizowany cukier, całość doprawiamy pieprzem oraz odrobiną octu.

Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.