środa, 22 lipca 2015

Halibut w sosie koperkowo- kaparowym

Pyszna, delikatna ryba i sos z dodatkiem kaparów, które przełamują łagodny smak ryby.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • halibut surowy 4 kawałki po 250 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
sos:
  • koperek 1/2 pęczka
  • kapary ze słoiczka 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • śmietana 18% 2 łyżki

Sposób wykonania:
Kawałki halibuta opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotować sos: Koperek drobno posiekać, zalać szklanką wody, zagotować. Mąkę utrzeć ze śmietaną tak, aby nie było grudek, rozprowadzić odrobiną wody,
następnie dodać 2- 3 łyżki wywaru koperkowego, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między tym co wlewamy, a tym do czego wlewamy.
Ciepłą zawiesinę wlać do sosu koperkowego. Ciągle mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Gotować, aż zgęstnieje. Dodać osączone kapary.
Podgrzewać jeszcze chwilę, aby sos przeszedł smakiem kaparów. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gdy sos mamy gotowy możemy smażyć naszego halibuta. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy kawałki ryby.
Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.