środa, 22 lipca 2015

Pierogi z borówkami

Domowe pierogi to najlepsze, co może mnie spotkać w porze obiadowej. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto na pierogi:

  • mąka 300 g
  • jajka 2 sztuki
  • woda 200- 300 ml
  • szczypta soli

farsz:
  • świeże borówki 500 g
  • cukier kryształ 2 łyżki
dodatkowo:
  • śmietana 18%
  • cukier puder
Sposób wykonania:
Ciasto: Z mąki, jajek, wody i odrobiny soli zarobić ciasto na pierogi. Wodę dodawać stopniowo, w zależności od potrzeby. Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać krążki.
Na każdy nakładać łyżeczkę borówek wymieszanych z cukrem. Dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotować kilka minut, w lekko osolonej wodzie.

Podawać polane kwaśną śmietaną, posypane cukrem pudrem.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.