wtorek, 11 sierpnia 2015

Sałatka z patisona (na zimę)

Jeżeli mam bardzo wyrośnięte (czyt. przerośnięte) patisony, przerabiam je na sałatkę. W zimie, do obiadu idealna.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • patisony 2 kg (po obraniu)
  • ostre czerwone papryczki 3 sztuki
  • cebula 3 sztuki (duża)
  • liście laurowe (po 2 do każdego słoika)
  • ziele angielskie (2 ziarenka do każdego słoika)


    zalewa:
    • woda 1.5 litra
    • cukier 1 szklanka
    • sól 2.5 łyżki
    • ocet 8% 1/2 szklanki

    Sposób wykonania:
    Z podanych składników zagotować zalewę, pozostawić do wystudzenia.
    Patisony obrać, pokroić w kostkę. Z papryczek usunąć gniazda nasienne, następnie papryczki pokroić w cienkie paseczki.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w dużej misce.
    Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików włożyć ziele angielskie i liście laurowe, następnie wypełnić je mieszanką warzywną.
    Całość zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić. 

    Sałatkę w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.
     
    Uwaga: Zalewy, z podanych proporcji, wystarczy na cztery litrowe słoiki.

    Smacznego.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.