- patisony 2 kg (po obraniu)
- ostre czerwone papryczki 3 sztuki
- cebula 3 sztuki (duża)
- liście laurowe (po 2 do każdego słoika)
- ziele angielskie (2 ziarenka do każdego słoika)
- woda 1.5 litra
- cukier 1 szklanka
- sól 2.5 łyżki
- ocet 8% 1/2 szklanki
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagotować zalewę, pozostawić do wystudzenia.
Patisony obrać, pokroić w kostkę. Z papryczek usunąć gniazda nasienne, następnie papryczki pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w dużej misce.
Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików włożyć ziele angielskie i liście laurowe, następnie wypełnić je mieszanką warzywną.
Całość zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.
Sałatkę w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.