poniedziałek, 21 grudnia 2020

Ciasto chałwowo- jabłkowe na biszkopcie

Co tu dużo mówić to ciasto jest przepyszne. Możecie jeszcze zrobić go na święta, goście będą zachwyceni.

Inspiracja pochodzi z bloga Rozczochrane okruszki



Składniki, których będziemy potrzebować:

biszkopt: 

  • jajka 2 sztuki
  • cukier 3 łyżki 
  • mąka pszenna 3 łyżki

masa jabłkowa: 

  • jabłka 1 kg
  • cukier 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • galaretka o smaku kiwi 2 opakowania

masa chałwowa:

  • chałwa sezamowa 390 g (6 opakowań x 65 g)
  • mleko 3.2% 200 ml
  • cukier 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda 2- 3 łyżki
  • masło 250 g

dodatkowo:

  • chałwa 130 g (2opakowania x 65 g)
  • margaryna mleczna 1 łyżka (do natłuszczenia formy)
  • blaszka o wymiarach 29 cm x 24 cm
  • papier do pieczenia

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy dodajemy mąkę a ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Masa jabłkowa:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane jabłka mieszamy z cukrem, prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Gorące jabłka łączymy
z galaretką i żelatyną. Masę jabłkową dokładnie mieszamy
i odstawiamy do wystudzenia.

Masa chałwowa: 

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokruszona chałwę. Całość podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się w mleku chałwy.

Masę odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, dodajemy po łyżce zimnej masy chałwowej i nadal miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach przegotowanej, wrzącej wody i gdy lekko przestygnie łączymy z masą chałwową. 



Uwaga: Do tego rodzaju masy nie wlewamy nigdy gorącej żelatyny, aby masa nam się nie zwarzyła. Poza tym zbyt duża różnica temperatur pomiędzy masą a żelatyną spowoduje, że żelatyna zbije się w małe kuleczki. Wówczas masa będzie nieestetycznie wyglądała.

Na zimny biszkopt wykładamy masę jabłkową, rozprowadzamy równomiernie na cieście. Blaszkę z ciastem schładzamy przez około godzinę w lodówce.

Po tym czasie na stężałą masę jabłkową wykładamy masę chałwową. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszoną chałwą

Wykładamy masę na zimne jabłka na wierzch ścieramy na tarce czekoladę, wstawiamy do lodówki by nam dobrze się schłodziło. 


Smacznego.






21 komentarzy:

  1. Super, takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale już mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boa tarde minha querida amiga Beata, parabéns pela receita . Desejo um Feliz Natal com muita paz e saúde para você e sua família.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również życzę Ci radosnych zdrowych świąt w gronie najbliższych.

      Usuń
  3. Wspaniałe ciasto kochana. Beatko życzę ci magicznych i radosnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko. Wszystkiego dobrego, pozdrawiam serdecznie. 😘

      Usuń
  4. Cudowne ciasto! <3
    Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Dużo zdrówka Kasiu, pozdrawiam serdecznie. 😘

      Usuń
  5. bardzo fajne ciasto. Radosnych i zdrowych świąt i smacznych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszne ciasto! Zdrowych Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. 😊 Mam nadzieję, że spędziłaś święta w zdrowiu i rodzinnej atmosferze.

      Usuń
  7. Mój maż uwielbia chałwę, więc myślę, że takie połączenie by mu odpowiadało i pewnie blaszka by szybko zniknęła ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zniknęła błyskawicznie. Moja mama jest chałwożercą a i reszta rodzinki nie pogardzi domowym ciastem. 😁

      Usuń
  8. Bardzo pomysłowe, smakowite ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alez to cudowne polaczenie smaków!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.