środa, 4 listopada 2015

Pieczeń rzymska z papryką, czyli...

Klops. Prawie tradycyjna, ponieważ nadziewana, ale zamiast nadzienia z gotowanych jaj postanowiłam wykorzystać czerwoną paprykę.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • mięso mielone (łopatka wieprzowa) 1 kg
  • cebula 1 sztuka
  • czerstwa bułka (kajzerka) 1 sztuka
  • woda lub mleko do namoczenia bułki
  • jajka 2 sztuki
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bułka tarta 1/4 szklanki
  • smalec do wysmarowania formy 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka


Sposób wykonania:
Paprykę pokroić w paski, podsmażyć na oliwie z oliwek. Wystudzić.
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Może być też mleko zmieszane z wodą, czasami tak robię, jak mam mało mleka pod ręką. Mięso wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Do masy dodać jajka, odciśniętą bułkę, sól, pieprz. Wszystkie składniki wyrobić tak, aby masa była jednolita.
Na drewnianej desce, wysypanej bułka tartą, uformować z masy mięsnej prostokąt o grubości 2 cm. Na masie ułożyć paski smażonej papryki.
Mięso zwinąć w rulon tak, aby boki zachodziły na siebie, przełożyć do wąskiej blaszki wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 40- 50 minut.


Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.