piątek, 8 stycznia 2016

Chleb jabłkowy z żurawiną

Któregoś dnia mąż kupił chleb z jabłkiem i dynią, zachwyciłam się jego smakiem i postanowiłam upiec podobny chlebek. Czy się udało? Powiem tak wyszedł pyszny, aromatyczny chlebek, który można jeść bez dodatków, no może nie całkiem... masełko wskazane, podkreśla smak chleba :)
Następnym razem dam tylko trochę więcej jabłka, bo na pierwszy raz dodałam ostrożnie, obawiając się, aby chleb nie wyszedł zbyt wilgotny.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka pszenna 300 g
  • mąka gryczana 150 g
  • zakwas 2 szklanki 
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • jabłko (szara Reneta) 1 sztuka
  • suszona żurawina 50 g
zaczyn:
  • drożdże 20 g
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • mleko (temperatura pokojowa) 5 łyżek
dodatkowo:
  • ziarna dyni 30 g
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy i wierzchu ciasta 2- 3 łyżki
 Sposób wykonania:
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
Żurawinę na kilka minut zalewamy gorącą wodą, aby napęczniała, następnie osączamy na sicie. Jabłko obieramy ze skórki, ucieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy zakwas, dodajemy utarte jabłko, sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. 
Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy suszoną żurawinę i jeszcze przez moment zarabiamy całość. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ziarnami dyni. 
 
Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni
przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy
go papierem pergaminowym i dopiekamy.

Smacznego.


 
 

5 komentarzy:

  1. Ładniutki :) I z pewnością pyszny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe chlebki są pyszne. Nie zawsze chce mi się upiec, ale jak już upiekę, to nigdy nie żałuję.

      Usuń
  2. Chleba z dodatkiem jabłek jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleba z dodatkiem jabłek jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, tylko tak jak pisałam warto dodać nieco więcej jabłka niż w przepisie. Na pierwszy raz dałam 1 sztukę z ostrożności. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.