czwartek, 31 grudnia 2015

Golonki w piwnej kapuście

Dzieło rodzinne,w którym palce maczała moja mama, siostra, szwagier i... ja. Smaczne, aromatyczne i sycące danie, w sam raz na zimowe dni.
Składniki, których będziemy potrzebować: 
  • golonki przednie 7 sztuk
  • ziarna czarnego pieprzu 6 sztuk
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • liście laurowe 4 sztuki
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól
  • jabłka 4 sztuki
  • piwo jasne pasteryzowane 300 ml
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula 4 sztuki
  • smalec 1 łyżka 

Sposób wykonania:
Golonki myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Mięso doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 1.5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z wywaru i lekko studzimy. Chłodne golonki delikatnie solimy, dość obficie posypujemy przyprawą do wieprzowiny.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli mamy ochotę ćwiartki możemy jeszcze
przekroić na połowę, czyli generalnie będziemy mieli ósemki :)

Na blaszkę z wyposażenia piekarnika wrzucamy łyżkę smalcu, blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby smalec się rozpuścił.
Kapustę kiszoną siekamy nożem, żeby nie wiła się nam w czasie jedzenia :), następnie mieszamy z połową pokrojonej cebuli. Taką mieszankę układamy na blaszce.
Wlewamy szklankę piwa i szklanką wywaru spod golonek. Na kapuście układamy przyprawione golonki.


Blaszkę wkładamy do piekarnika o temperaturze 180- 200 stopni
i pieczemy 1 godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, dolewamy jeszcze odrobinę piwa i wywaru, jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy resztę cebuli i między
golonkami układamy cząstki jabłek. Upieczone mięso z kapustą podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaczków lub frytek.


Smacznego.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.