- kiełbasa biała surowa 15 sztuk
- kapusta kiszona 1.3 kg
- cebula 3 sztuki
- pieczarki 1 kg
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- cydr lubelski 150 ml
- wywar mięsny 250 ml
- olej rzepakowy 3 łyżki
- papryka czerwona słodka (mielona) 1- 2 łyżeczki
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Olej rzepakowy mieszamy z mieloną papryką. Gotową miksturą smarujemy kiełbaski, ja robiłam to przy użyciu silikonowego pędzelka.
Kapustę pozbawiamy nadmiaru soku i próbujemy czy nie jest zbyt kwaśna. Jeżeli ocenimy, że ma w sobie za dużo kwasu, wrzucamy ją do garnka i zalewamy taką ilością zimnej wody, która przykryje kapustę. Całość mieszamy, następnie mocno odciskamy kapustę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Połowę cebuli układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wlewamy wywar i cydr. Na wierzch układamy ciasno białe kiełbaski w dwóch warstwach. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 90 minut, w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Pieczarki obieramy, duże kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i smażymy przez 15- 20 minut, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
Po godzinie pieczenia kiełbasek z naczynia żaroodpornego zdejmujemy pokrywę. Kiełbaski posypujemy resztą cebuli, dopiekamy bez przykrycia. Gotowe danie podajemy ze smażonymi pieczarkami i świeżym pieczywem.
Smacznego.
Kiełbaski wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam! <3
OdpowiedzUsuń