wtorek, 29 marca 2016

Biała kiełbasa na kapuście kiszonej

Smaczne i sycące danie, które z powodzeniem można podać na świątecznym, wielkanocnym stole. Ma jeszcze jedną zaletę, smakuje równie dobrze o każdej porze roku, więc możecie je zajadać, kiedy tylko przyjdzie Wam na nie ochota.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kiełbasa biała surowa 15 sztuk
  • kapusta kiszona 1.3 kg
  • cebula 3 sztuki
  • pieczarki 1 kg
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • cydr lubelski 150 ml
  • wywar mięsny 250 ml
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • papryka czerwona słodka (mielona) 1- 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Olej rzepakowy mieszamy z mieloną papryką. Gotową miksturą smarujemy kiełbaski, ja robiłam to przy użyciu silikonowego pędzelka.

Kapustę pozbawiamy nadmiaru soku i próbujemy czy nie jest zbyt kwaśna. Jeżeli ocenimy, że ma w sobie za dużo kwasu, wrzucamy ją do garnka i zalewamy taką ilością zimnej wody, która przykryje kapustę. Całość mieszamy, następnie mocno odciskamy kapustę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Połowę cebuli układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wlewamy wywar i cydr. Na wierzch układamy ciasno białe kiełbaski w dwóch warstwach. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 90 minut, w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

Pieczarki obieramy, duże kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i smażymy przez 15- 20 minut, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.

Po godzinie pieczenia kiełbasek z naczynia żaroodpornego zdejmujemy pokrywę. Kiełbaski posypujemy resztą cebuli, dopiekamy bez przykrycia. Gotowe danie podajemy ze smażonymi pieczarkami i świeżym pieczywem.

Smacznego.
 

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.