Składniki, których będziemy potrzebować:
- masło 200 g
- cukier 3/4 szklanki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- jajka 4 sztuki
- mąka pszenna 2 szklanki
- proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- szczypta soli
- mleko 1/2 szklanki
- kakao 2 łyżki
sos:
- cukierki kukułki 200 g
- śmietanka 30% 100 ml
- serek mascarpone 130 g
- czekolada mleczna 50 g
Przygotowujemy formę na babkę, najlepiej taką z kominkiem. Smarujemy ją margaryną i obficie posypujemy bułką tartą.
Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku.
Jeśli masa jest już puszysta, o jednolitej konsystencji, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli. Całość ponownie miksujemy, do momentu uzyskania lejącego, ale dość gęstego ciasta. Teraz do połowy ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Na spód formy wlewamy jasne ciasto, na nie małymi porcjami wykładamy ciasto ciemne. Przy pomocy widelca mieszamy lekko te dwa ciasta, aby ciemne nieco przeniknęło w głąb formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 1 godzinę, najlepiej sprawdzić czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka, takiego do szaszłyków. Jeśli wbity do ciasta patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Babkę odstawiamy do przestudzenia, wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy sos z kukułek. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy cukierki i połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż kukułki się rozpuszczą. Gorący sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Serek mascarpone ucieramy w miseczce, następnie małymi porcjami dodajemy zimny sos kukułkowy, nie przestając mieszać serka. Gotowym sosem obficie polewamy naszą babkę.
Smacznego.
Zapewne pyszna :-) A ten sos!
OdpowiedzUsuń