piątek, 13 maja 2016

Babka z sosem kukułkowym

Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodkie cztery pory roku", którą wygrałam w konkursie Tesco.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • masło 200 g
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 4 sztuki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • szczypta soli
  • mleko 1/2 szklanki
  • kakao 2 łyżki
 
 
sos:
  • cukierki kukułki 200 g
  • śmietanka 30% 100 ml
  • serek mascarpone 130 g
  • czekolada mleczna 50 g
Sposób wykonania:
Przygotowujemy formę na babkę, najlepiej taką z kominkiem. Smarujemy ją margaryną i obficie posypujemy bułką tartą.
 
Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku.
 
Jeśli masa jest już puszysta, o jednolitej konsystencji, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę soli. Całość ponownie miksujemy, do momentu uzyskania lejącego, ale dość gęstego ciasta. Teraz do połowy ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Na spód formy wlewamy jasne ciasto, na nie małymi porcjami wykładamy ciasto ciemne. Przy pomocy widelca mieszamy lekko te dwa ciasta, aby ciemne nieco przeniknęło w głąb formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 1 godzinę, najlepiej sprawdzić czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka, takiego do szaszłyków. Jeśli wbity do ciasta patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
  
Babkę odstawiamy do przestudzenia, wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy sos z kukułek. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy cukierki i połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż kukułki się rozpuszczą. Gorący sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Serek mascarpone ucieramy w miseczce, następnie małymi porcjami dodajemy zimny sos kukułkowy, nie przestając mieszać serka. Gotowym sosem obficie polewamy naszą babkę.
 
Smacznego.

 

1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.