Składniki, których będziemy potrzebować:
- karczek wieprzowy 4 plastry
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- woda 250 ml
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
- śmietana 18% 1 łyżka
- oliwki czarne posiekane 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- suszona bazylia 1/2 łyżeczki
Mięso myjemy, osuszmy papierowym ręcznikiem, solimy, oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i obsmażamy na rumiano z obu stron. Po obsmażeniu solimy. Karczek przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, dusimy 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz.
Oliwki kroimy w paseczki, czosnek obieramy.
Z mąki, przecieru pomidorowego i śmietany sporządzamy zawiesinę, którą rozprowadzamy ciepłym sosem mięsnym. Płyn wlewamy do rondelka, gdzie znajduje się reszta sosu.
Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy kilka minut, jeżeli jest odpowiednio gęsty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane oliwki oraz suszoną bazylię. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie do rondelka ponownie wkładamy mięso i podgrzewamy przez chwilę.
Smacznego.
Jak pysznie wygląda!!! Muszę wypróbować, bo mam własnie karkowkę :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko mam nadzieję, że Wam posmakuje :)
Usuń