piątek, 8 lipca 2016

Grecki ser z grilla

Jak dla mnie ser Halloumi idealnie nadaje się do wykorzystania na spotkaniach przy grillu. Podsmażony smakuje rewelacyjnie i nie trzeba do niego nic szczególnego
dodawać, aby osiągnąć smaczny efekt, czyli w tym wypadku przekąskę grillowaną na ciepło. Wystarczy kilka grzanek, świeże pomidorki i możemy zachwycać gości.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ser Halloumi 1 opakowanie (225 g)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe 100 g
  • grzanki, czyli chleb z grilla 4- 5 kromek
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób wykonania:
Ser kroimy w plastry o grubości 1.5 centymetra, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, układamy na tacce do smażenia i grillujemy z obu stron po 2- 3 minuty.
Można krócej, można dłużej, w zależności jak ciemny serek chcemy uzyskać. W tym samym czasie grillujemy również chlebek, tylko raczej krócej niż ser ;)
Gotowe plastry sera układamy na grzankach, podajemy z pomidorkami i listkami świeżej bazylii.

 
Smacznego.

















2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ser popularny w Grecji, powstaje z mleka koziego zmieszanego z krowim. Jest dość elastyczny więc dobrze się smaży na grillu i nie rozpada. Kupiłam w L.. na tygodniu greckim ;)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.