środa, 6 lipca 2016

Rustykalna tarta z rabarbarem

Idealnie kruche ciasto, rabarbar z nutą limonki i cynamonu. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodkie cztery pory roku".
Składniki, których będziemy potrzebować:

ciasto:
  • mąka pszenna 300 g
  • masło 200 g
  • cukier 100 g
  • jajko 1 sztuka
  • szczypta soli
nadzienie:
  • rabarbar 4 laski
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • sok z limonki 1 łyżka
dodatkowo:
  • otarta skórka z limonki
  • cukier puder

Sposób wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki. Wszystko razem ugniatamy ręką do momentu, aż składniki utworzą jednolitą, lekko
lepką masę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w słupki o długości 3- 4 centymetry. Tak przygotowany rabarbar wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier waniliowy i cynamon, skrapiamy sokiem z limonki. Całość mieszamy, aby smaki przeniknęły się wzajemnie.


Schłodzone w lodówce ciasto układamy na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blachę. Można użyć tej z wyposażenia piekarnika. Na środek ciasta nakładamy rabarbar, tworząc mniejsze koło tak, aby pozostał nam brzeg ciasta o szerokości 5 centymetrów. Brzeg ten zawijamy na rabarbar. Ciasto posypujemy otartą skórką z limonki i wstawiamy do piekarnika na 20- 25 minut. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni.

Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.