czwartek, 16 lutego 2017

Francuski zawijaniec z serem pleśniowym, kabanosem i dżemem

Połączenie serka pleśniowego i dżemu już przerabialiśmy. A kabanos? Sądzicie, że tu pasuje? Otóż tak. Sprawdził się doskonale, chociaż sama byłam pełna obaw, czy aby na pewno to jest odpowiednie zestawienie. Pierwotnie zamierzałam użyć szynki dojrzewającej, ale ostatecznie zwyciężył pragmatyzm... w lodówce był kabanosik i trzeba było go jakoś wykorzystać. I tak oto powstał zawijaniec. Polecam :)
 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • serek camembert (okrągły) 1 sztuka x 120 g
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • ser koryciński z  ziołami 100 g
  • dżem z czarnego bzu firmy Łowicz 2 łyżki
  • kabanos wieprzowy 6 laseczek
  • białko do posmarowania ciasta
dodatkowo:
  • szpinak baby 50 g
 
Sposób wykonania:
Sery kroimy w kostkę. Ciasto rozwijamy na papierze, smarujemy dżemem. Następnie na ciście układamy pokrojone sery, kabanos kładziemy przy tym brzegu,
od którego zaczniemy zwijanie ciasta. Całość ciasno zwijamy w rulon, zlepiamy boki. Wierzch zawijańca smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 15 minut, dopiekamy w temperaturze 180 przez 10 minut. Podajemy ze świeżym szpinakiem.


Smacznego.


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.