niedziela, 5 listopada 2017

Muffinki orzechowe

Małe, słodkie babeczki z orzechami, których podstawową zaletą jest oczywiście ich cudownie orzechowy smak.
Jednak muffinki mają również inne zalety, a jedną z nich jest łatwość i szybkość ich wykonania. Nie licząc siekania orzechów, tu pozwalam poszaleć mężowi ;), przygotowanie ciasta zajęło mi około 15 minut a pieczenie 30 minut.
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale pieczenie to w zasadzie nie bardzo się liczy, bo przecież babeczki w piekarniku pieką się same. Oczywiście lepiej z domu w tym czasie nie wychodzić, możemy być im (babeczkom) potrzebni :), ale już przeczytać książkę lub poszukać jakiegoś ciekawego przepisu jak najbardziej podczas pieczenia możemy, czyli czysty relaks :)
  
Z podanych proporcji upiekłam 12 muffinek.
 
 


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • masło 1/2 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • orzechy włoskie (drobno posiekane) 3/4 szklanki
  • orzechy ziemne solone 2- 3 łyżki
  • kakao 1 łyżeczka
  • mleko 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
dodatkowo:
  • orzechy włoskie (drobno posiekane) do dekoracji 1/4 szklanki

Sposób wykonania:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce, odstawiamy.
Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier, nadal ucieramy (około 5 minut). Następnie dodajemy jajka. Masę miksujemy do momentu, aż stanie się jasna, gładka i lekko zwiększy swoją objętość. Wówczas wsypujemy suche składniki przygotowane wcześniej
w oddzielnej miseczce, dodajemy dwa rodzaje orzechów i mleko. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia składników.
 
Gotowe ciasto, przy użyciu zwykłej łyżki do zupy, nakładamy do papilotek, które z kolei wcześniej umieszczamy w formie do pieczenia muffinek. Ciasto powinno wypełnić papilotkę do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypujemy włoskimi orzechami.


 
Babeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.


 
 
Smacznego.



Dziękuję za wspólne pieczenie:
Kasi Madej
Dorocie Owczarek
Dorocie Lapacz
Joasi Kuć
Angelice Kasiak
Sylwii Drożdż
Joasi Seta-Pryjomskiej
Danusi Zygarlickiej
Joasi Gralik

12 komentarzy:

  1. orzechowe są najleosze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam, uwielbiam orzechowe ciasta i wszystko z orzechami.

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystko, co orzechowe, częstuję się babeczką do kawy :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Również dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ale apetyczne muffinki, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia :)

      Usuń
  4. Muffinki są najbardziej porządane w naszym domu, ale orzechowych jeszcze nie jedliśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Puszyste, mięciutkie, pysznie orzechami najeżone! Dzięki za udział w akcji i wspólne wypiekanie. Zapraszam do zabawy również w kolejnym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli tylko będę miała możliwość to chętnie wezmę udział w kolejnych wypiekach. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. dobre muffinki nigdy nie są złe:) dziękuję za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.