wtorek, 31 lipca 2018

Fasolka szparagowa z prażonym sezamem

Do tej pory na ogół przygotowywałam fasolkę z bułką tartą. Oczywiście jest ona niezaprzeczalnie pyszna, jednak czasami potrzebujemy małej odmiany, szukamy nowych smaków, połączeń. Tak też było tym razem. Z pomocą przyszedł mi przepis Fafiatko na fasolkę z sosem vinegrette. Postanowiłam więc jak najszybciej przygotować ją według wypatrzonego przepisu. Okazało się, że fasolka w tej wersji jest bardzo smaczna. Próbowałam jej na ciepło i na zimno. Po dłuższym zastanowieniu mnie chyba bardziej
przypadła do gustu w wydaniu na ciepło, chociaż na zimno też jest pyszna. A Wy, którą wersję fasolki wybralibyście? Skorzystajcie z przepisu i napiszcie.

 Składniki, których będziemy potrzebować:
  • fasolka szparagowa żółta 400 g
  • sól
sos vinegrette:
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • ziarna sezamu 4 łyżki
  • nać pietruszki 2 gałązki

Sposób wykonania:
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki. Następnie długie fasolki dzielimy na kawałki. Tak przygotowaną fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku 30 minut, od momentu zagotowania.
W czasie gdy fasolka nam się gotuje przygotowujemy sos i sezam. Ocet jabłkowy mieszamy z oliwą i cukrem tak, aby powstał sos o jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy odrobinę soli do smaku.
Sezam prażymy na suchej patelni, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby przemieszać ziarna. Gdy zauważymy, że sezam lekko się przyrumienił, najlepiej zdjąć
patelnię z palnika, sezam będzie się jeszcze prażył pod wpływem rozgrzanej patelni, ale nam się nie przypali.


Ugotowaną fasolkę odcedzamy i pozostawiamy na chwilę na durszlaku, aby obciekła. Następnie mieszamy ją z sosem vinegrette.


Fasolkę podajemy posypaną prażonym sezamem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.