poniedziałek, 27 stycznia 2020

Sałatka śledziowa z kapustą pekińską i kukurydzą

Bardzo lubię sałatki śledziowe, ale równie mocnym uczuciem darzę sałatki z kapusty pekińskiej. Dzisiaj proponuję Wam połączenie tych dwóch składników w jednej sałatce. 

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • śledzie marynowane 1 kg
  • kapusta pekińska 1/2 sztuki
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • ogórki konserwowe 4 sztuki
  • czosnek marynowany 1/2 słoiczka
  • majonez 1 łyżka
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • kiełki buraka do dekoracji



Sposób wykonania:
Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy, odstawiamy na dwie godziny, żeby trochę zmiękła. Po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2 centymetrów. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach a kukurydzę i czosnek osączamy z zalewy.
Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy majonez połączony z jogurtem. Całość przyprawiamy  do smaku solą i pieprzem.
Gotową sałatkę nakładamy do salaterki, dekorujemy kiełkami z buraka.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.