Składniki, których będziemy potrzebować:
- zakwas gryczany na żur 400 ml
- woda 300 ml
- wywar mięsny (woda spod boczku i parzonej kiełbasy podwawelskiej) 1 litr
- marchew 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- ziele angielskie 3 sztuki
- liście laurowe 3 sztuki
- korzeń chrzanu 5 centymetrów
- ocet spirytusowy 10% 1 łyżka
- majeranek 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Następnie wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy, korzeń chrzanu i cebulę. Wlewamy zakwas gryczany, dolewamy wywar mięsny. Żurek zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, gotowanym boczkiem i parzoną kiełbasą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.