środa, 25 marca 2020

Żurek wielkanocny

Do przygotowania tego żurku wykorzystałam zakwas gryczany. Żurek wyszedł smaczny i sycący. 
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • zakwas gryczany na żur 400 ml
  • woda 300 ml
  • wywar mięsny (woda spod boczku i parzonej kiełbasy podwawelskiej) 1 litr
  • marchew 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • korzeń chrzanu 5 centymetrów
  • ocet spirytusowy 10% 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony


Sposób wykonania:
Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Następnie wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy, korzeń chrzanu i cebulę. Wlewamy zakwas gryczany, dolewamy wywar mięsny. Żurek zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu. 
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, gotowanym boczkiem i parzoną kiełbasą.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.