czwartek, 16 lipca 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i serkiem typu feta

Zdrowa i smaczna surówka. Tym razem zainspirowana przepisem z portalu Smaker.pl połączyłam kapustę pekińską ze świeżą czerwoną papryką, kukurydzą i serkiem sałatkowym typu feta. Podałam ją na jednej z uroczystości rodzinnych, wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na tą pyszną surówkę.  
Jak widać tęsknię już chyba za Bożym Narodzeniem ;)

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • kapusta pekińska (średnia) 1 sztuka 
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  • ser kanapkowy typu feta 200 g 
  • musztarda miodowa 1 łyżka
  • majonez 3 łyżki
  • sól 

dodatkowo:

  • słodka mielona czerwona papryka 1/2 łyżeczki


Sposób wykonania:
Kapustę pekińską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ściereczką, odrywamy uszkodzone, zewnętrze liście. 
Następnie kroimy wzdłuż na połowę i drobno siekamy. Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski, solimy, lekko ugniatamy i odstawiamy na  dwie godziny, aby zmiękła. 
Po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. 
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę konserwową osączamy z zalewy. 
Przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy majonez połączony z musztardą. Całość ponownie mieszamy. 
Gotową sałatkę nakładamy do salaterki, wierzch posypujemy pokruszonym serem feta i dekorujemy mieloną papryką.

Smacznego.


4 komentarze:

  1. Z fetą biorę w ciemno, smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubimy fetę, ale jeszcze bardziej kapustę pekińską :P Ta sałatka to super połączenie.

      Usuń
  2. Super ;) szukałam właśnie przepisu na łatwą sałatkę na mini przyjęcie urodzinowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przyda. Zachęcam do przesłania zdjęcia zrobionej sałatki, z przyjemnością zamieszczę je na blogu. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.