piątek, 21 stycznia 2022

Cytrynowe ciasteczka z białą czekoladą

Bardzo lubię te ciasteczka ponieważ nie dość, że bardzo łatwo i szybko można je przygotować, to jeszcze dobrze smakują i uroczo wyglądają na stole.



Składniki, których będziemy potrzebować:

  • biała czekolada 100 g
  • masło 60 g
  • woda 1 łyżka
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 350 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajka 2 sztuki
  • cytryna 1 sztuka
  • sól

dodatkowo: 

  • cukier puder 1/2 szklanki

Sposób wykonania:
Czekoladę przekładamy do rondelka, dodajemy wodę oraz masło. Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu, do momentu całkowitego ich rozpuszczenia. Czekolada może się połączyć z masłem, ale nie jest to konieczne. 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny, wlewamy sok cytrynowy (1- 2 łyżki). Całość nadal miksujemy, w trakcie wlewając przestudzoną czekoladę z masłem. Gdy składniki ładnie się połączą, do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko razem delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Blaszkę, najlepiej tą z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kuleczkę obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach 4-5 centymetrów. 

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. 

Smacznego.






12 komentarzy:

  1. They look amazing! My husband is a huge fan of white chocolate, these are for sure a treat for him.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. In that case, I recommend it. Have nice day. 😊

      Usuń
  2. Muszę zrobić takie ciasteczka, na pewno są pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Super pomysł! Zapisuję i zrobię z córciami, one bardzo lubią domowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał. Mam nadzieję, że ciasteczka będą Wam smakowały. Pozdrawiam 😘

      Usuń
  4. Ależ one muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej,Beato. Zabieram ten przepis do swojego notesu. Słodki i kwaśny razem to mój smak,a w dodatku ciastka faktycznie urocze.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.