piątek, 31 października 2014

Ciasto z masą orzechowo- jabłkową

Dla mnie ciasto idealne, poza tym wspomnienie lat szkolnych. Uwielbienie dla niego trwa w naszej rodzince od dobrych (?) lat :)))
Połączenie orzechów i polskich jabłek... jeżeli jeszcze nie jedliście takiego ciacha, warto spróbować.
Polecam serdecznie, zakochacie się w nim, w jego smaku, na zabój.



Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:

  • mąka krupczatka 200g
  • mąka tortowa 150g
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • margaryna 200g
  • jajko 1 szt,
  • żółtko 2 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 150g
masa jabłkowa:
  • jabłka 1.5 kg
  • cukier waniliowy 1 op
  • cukier 200g
  • żelatyna 15g
masa orzechowa:
  • orzechy włoskie zmielone 400g
  • cukier puder 200g
  • masło 200g
  • mleko 200ml
  • żelatyna 15 g

Sposób wykonania:
Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, wyłożyć na brytfannę.
Piec w piekarniku o temperaturze 180 st, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy.
Masę podgrzewać, doprowadzić do wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej, następnie dodać kilka łyżek wrzątku, rozmieszać, połączyć z jabłkami.
Masę wyłożyć na zimny, kruchy blat, pozostawić do zastygnięcia.

Masa orzechowa: Orzechy wymieszać z cukrem. Mleko zagotować, zaparzyć nim orzechy. Masło utrzeć na pulchną masę.
Stopniowo dodawać zimne orzechy, miksować aż powstanie jednolita masa.
Żelatynę przygotować tak, jak do masy jabłkowej, połączyć z orzechami.
Gotową masę orzechową wyłożyć na masę jabłkową. Ponownie odstawić do zastygnięcia.

Ciasto polać płynną białą czekoladą, posypać płatkami migdałów. Można również polać ciasto tradycyjną polewą czekoladową,
jest wtedy równie pyszne, a ciemna czekolada fajnie kontrastuje z kolorem, dość jasnej jednak, masy orzechowej.

Smacznego.

















4 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam wszystkie cista z datkami orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  2. To dokładnie tak jak ja. U nas to ciasto znika w zastraszającym tempie.

    OdpowiedzUsuń
  3. zakochałam się w tym cieście od pierwszego wejrzenia !
    Beatko, w jakiej foremce robiłaś, po składnikach zgaduję, że w dużej prostokątnej 25x38?
    będę robić :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie w takiej Ewuniu :) Jak zrobisz, napisz jak Wam smakowało. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.