Połączenie orzechów i polskich jabłek... jeżeli jeszcze nie jedliście takiego ciacha, warto spróbować.
Polecam serdecznie, zakochacie się w nim, w jego smaku, na zabój.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
- mąka krupczatka 200g
- mąka tortowa 150g
- śmietana 18% 3 łyżki
- margaryna 200g
- jajko 1 szt,
- żółtko 2 szt
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier 150g
- jabłka 1.5 kg
- cukier waniliowy 1 op
- cukier 200g
- żelatyna 15g
- orzechy włoskie zmielone 400g
- cukier puder 200g
- masło 200g
- mleko 200ml
- żelatyna 15 g
Sposób wykonania:
Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, wyłożyć na brytfannę.
Piec w piekarniku o temperaturze 180 st, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy.
Masę podgrzewać, doprowadzić do wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej, następnie dodać kilka łyżek wrzątku, rozmieszać, połączyć z jabłkami.
Masę wyłożyć na zimny, kruchy blat, pozostawić do zastygnięcia.
Masa orzechowa: Orzechy wymieszać z cukrem. Mleko zagotować, zaparzyć nim orzechy. Masło utrzeć na pulchną masę.
Stopniowo dodawać zimne orzechy, miksować aż powstanie jednolita masa.
Żelatynę przygotować tak, jak do masy jabłkowej, połączyć z orzechami.
Gotową masę orzechową wyłożyć na masę jabłkową. Ponownie odstawić do zastygnięcia.
Ciasto polać płynną białą czekoladą, posypać płatkami migdałów. Można również polać ciasto tradycyjną polewą czekoladową,
jest wtedy równie pyszne, a ciemna czekolada fajnie kontrastuje z kolorem, dość jasnej jednak, masy orzechowej.
Smacznego.
Mniam, uwielbiam wszystkie cista z datkami orzechów.
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja. U nas to ciasto znika w zastraszającym tempie.
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym cieście od pierwszego wejrzenia !
OdpowiedzUsuńBeatko, w jakiej foremce robiłaś, po składnikach zgaduję, że w dużej prostokątnej 25x38?
będę robić :)))
Dokładnie w takiej Ewuniu :) Jak zrobisz, napisz jak Wam smakowało. Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń