Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajko 1 sztuka
- cukier 5 dkg
- mąka pszenna 2.5 dkg
Sposób wykonania:
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym tłuszczem (np. margaryna), wykładamy papierem pergaminowym. Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy.
Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza.
Dodajemy mąkę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
Zawsze korzystam z tych proporcji. Czasami zmniejszam ilość cukru (o 3 dkg), jeżeli wiem, że masa, którą zamierzam przełożyć ciasto będzie bardzo słodka.
Przepis, który podałam to tak zwany przepis bazowy.
Przepraszam, składniki... jajko 1 szt ?
OdpowiedzUsuńNatalio, w składnikach jest jedno jajko. Do niego podałam proporcje mąki i cukru. Wydaje mi się, że tak jest łatwiej mnożyć składniki w razie pieczenia większego biszkoptu. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to zawsze postaram się odpowiedzieć. :-)
UsuńDzięki, pozdrawiam serdecznie
UsuńDzięki, pozdrawiam serdecznie
Usuń