środa, 5 listopada 2014

Domowy biszkopt (wersja podstawowa)

Idealne biszkopt, zawsze wychodzi. Kluczem do sukcesu  są tutaj sprawdzone proporcje jajek, cukru i mąki.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajko 1 sztuka
  • cukier 5 dkg
  • mąka pszenna 2.5 dkg
Uwaga: Powyżej podałam składniki w minimalnej ilości, aby proporcje były bardziej czytelne. Jeżeli pieczemy duży biszkopt, odpowiednio zwiększamy ilość wszystkich składników.


Sposób wykonania:
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym tłuszczem (np. margaryna), wykładamy papierem pergaminowym. Oddzielamy białka od żółtek. 







Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. 






























Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. 



























Dodajemy mąkę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.

























Zawsze korzystam z tych proporcji. Czasami zmniejszam ilość cukru (o 3 dkg), jeżeli wiem, że masa, którą zamierzam przełożyć ciasto będzie bardzo słodka. 

Przepis, który podałam to tak zwany przepis bazowy. 

4 komentarze:

  1. Przepraszam, składniki... jajko 1 szt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, w składnikach jest jedno jajko. Do niego podałam proporcje mąki i cukru. Wydaje mi się, że tak jest łatwiej mnożyć składniki w razie pieczenia większego biszkoptu. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to zawsze postaram się odpowiedzieć. :-)

      Usuń
    2. Dzięki, pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Dzięki, pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.