Pyszna, prosta do wykonania tarta na cieście francuskimi, z sardelami, które nadają potrawie wyrazistości. Polecam!
- ciasto francuskie 1 op
- pasta z bakłażana 2 łyżki
- cukinia 1 szt
- sól
- pieprz czarny mielony
- filety anchois wędzone (sardele) 6 szt
- cebula 1 szt (duża)
- surowe żółtko 1 szt
- śmietana 18% 3 łyżki
- musztarda (krem z gorczycy) 1 łyżka
- tarty parmezan 40 g
Sposób wykonania:
Przygotować formę do tarty, wyłożyć ją ciastem francuskim. Na cieście rozsmarować pastę z bakłażana. Następnie ułożyć plastry, obranej wcześniej, cukinii.
Całość posolić, posypać czarnym, mielonym pieprzem.
Kolejny krok to ułożenie, na plastrach cukinii, filetów z anchois oraz cebuli pokrojonej w piórka.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika, na 25 minut.
W czasie pieczenia tarty, przygotowujemy sos: Śmietanę ucieramy z żółtkiem, następnie dodajemy musztardę. Całość mieszamy.
Po 25 minutach pieczenia nasza tarte wyciągamy z piekarnika, zalewamy sosem śmietanowo- jajecznym, posypujemy tartym parmezanem.
Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Uwaga: Użyłam gotowej pasty z bakłażana, ale można ją zastąpić świeżym bakłażanem. Wówczas bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę,
posypujemy suszonym oregano, podsmażamy na łyżeczce oliwy z oliwek.
Gdy bakłażan będzie miękki, studzimy go, następnie wykładamy na ciasto francuskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.