sobota, 6 grudnia 2014

Śledzie po japońsku

Czy ktoś nie lubi śledzi? Jeśli tak, to spróbujcie ich w tej odsłonie, polubicie.
W zasadzie tradycyjny przepis, z nieznacznymi modyfikacjami.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • śledzie solone 12 szt
  • cebula 1 szt
  • jajka 6 szt
  • ogórki konserwowe 2- 3 szt
  • mielona czerwona papryka
  • sałatka jarzynowa
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób wykonania:
Śledzie zalać wodą, moczyć przez ok. 12 godzin. Jajka ugotować na twardo, podzielić na połówki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie z oliwek, wystudzić.
Ogórki podzielić na ćwiartki.
Na talerze nakładać po łyżce sałatki jarzynowej (przepis na sałatkę jest już na moim blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2014/12/saatka-jarzynowa-z-abadkiem.html
z tym, że do śledzi po japońsku robię sałatkę bez jajek). Na sałatce układać jeden lub dwa płaty śledzia, w środek włożyć połówkę jajka, posypać go mieloną papryką.
Dodatkowo do każdej porcji nałożyć ćwiartki ogórka konserwowego i trochę zeszklonej cebulki.

 


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.