Składniki, których będziemy potrzebować:
- śledzie solone 1.5 kg
- jabłka w czerwonej skórce 2 szt
- cebula duża 3 szt
- jogurt naturalny 4 łyżki
- śmietana 18 % 2 łyżki
- woda 1 l
- ocet winny 1/4 szkl
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca
- cukier 1 łyżka
- pieprz w ziarnach
- tymianek suszony 1 łyżeczka
Śledzie zalać letnią wodą, moczyć 24 godziny.
Zalewa: zagotować wodę z octem i przyprawami. Wystudzić.
Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć gorącą wodą, przestudzić. Jabłka w skórce przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Wymoczone śledzie kroić na kawałki, układać w dużym słoiku, na przemian z cebulą i jabłkami.
Całość zalać marynatą i zakręcić słoik.
Śledzie są dobre po 24 godzinach. Wówczas należy odsączyć marynatę, śledzie zalać jogurtem połączonym ze śmietaną.
Smacznego.
Brzmi smacznie :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania. :)
Usuń