środa, 3 grudnia 2014

Śledzie wigilijne z tymiankiem

Dzisiaj śledzie w innej odsłonie. W tej wersji zajadamy je obowiązkowo  w czasie Wigilii.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • śledzie solone 1.5 kg
  • jabłka w czerwonej skórce 2 szt
  • cebula duża 3 szt
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • śmietana 18 % 2 łyżki
zalewa:
  • woda 1 l
  • ocet winny 1/4 szkl
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • cukier 1 łyżka
  • pieprz w ziarnach
  • tymianek suszony 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
Śledzie zalać letnią wodą, moczyć 24 godziny.
Zalewa: zagotować wodę z octem i przyprawami. Wystudzić.
Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć gorącą wodą, przestudzić. Jabłka w skórce przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Wymoczone śledzie kroić na kawałki, układać w dużym słoiku, na przemian z cebulą i jabłkami.
Całość zalać marynatą i zakręcić słoik.
Śledzie są dobre po 24 godzinach. Wówczas należy odsączyć marynatę, śledzie zalać jogurtem połączonym ze śmietaną.

Smacznego.



2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.