nie mój pomysł, ale mojej siostry. Jak to mówią: wszystko pozostaje w rodzinie.😊
Co do sałatki, to mówię Wam, pyszności. Musicie uwierzyć na słowo i koniecznie zrobić. Polecam.
- śledzie solone 1 kg
- jajka 6 sztuk
- ogórek kiszony 4 sztuki
- cebula 3 sztuki (duże)
- ser żółty 100 g
- majonez 300 g
- jogurt naturalny 4 łyżki
Śledzie zalać letnią wodą, moczyć 24 godziny. Wymoczone śledzie pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić.
Ogórki pokroić w słupki lub kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Majonez wymieszać z jogurtem i ot, całe przygotowanie sosu. Prawda, że szaleństwo? 😉
W dużej szklanej misie ułożyć połowę śledzi, następnie połowę cebuli. Warstwę cebuli należy zalać częścią przygotowanego sosu.
Następnie układamy pokrojone ogórki kiszone, przykrywamy je warstwą startych jajek (dajemy całość). Teraz czas na kolejną warstwę śledzi, które zasypujemy oczywiście
sparzoną cebulą i zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym. Całość zasypujemy startym serem.
Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Smacznego.
Następnie układamy pokrojone ogórki kiszone, przykrywamy je warstwą startych jajek (dajemy całość). Teraz czas na kolejną warstwę śledzi, które zasypujemy oczywiście
sparzoną cebulą i zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym. Całość zasypujemy startym serem.
Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Smacznego.
bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że skorzystam w niedalekiej przyszłości :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie:http://frankiesflavours.blog.pl/
Joasiu bardzo się cieszę, że trafiłam w Twoje gusta smakowe. Jeśli zrobisz sałatkę koniecznie daj znać, czy faktycznie Ci smakowała. Jeśli nie, to też napisz, może coś będzie można poprawić lub zmienić. Pozdrawiam :)
Usuń