poniedziałek, 1 grudnia 2014

Śledzie zawijane z ogóreczkiem

Nie wyobrażam sobie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia bez śledzi. Tym razem proponuję domowe rolmopsy.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • śledzie solone 8 płatów
  • ogórki konserwowe 2 szt
  • cebula 1 szt
  • gorczyca
zalewa:
  • woda 1/2 l
  • 50 ml octu
  • liście laurowe
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
dodatkowo:
  • wykałaczki

 

Sposób wykonania:
Śledzie moczyć kilkanaście godzin. Następnie każdy płat śledzia posypać gorczycą. Ogórki pokroić w cienkie słupki, cebule w piórka.
Na każdym płacie układać 2-3 słupki ogórka oraz porcje cebuli. Śledzie z warzywami ciasno zwijać i spinać wykałaczkami.
Tak przygotowane układać w słoiczku. Gdy nam zostaje cebula, można nią przysypać rolmopsy.
Zalewa: Zagotować wodę z octem i przyprawami , pozostawić do wystudzenia.
Zimną marynatą zalać śledziki, szczelnie zamknąć słoik i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wyjmujemy gotowe rolmopsy.



Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.