Składniki, których będziemy potrzebować:
- śledzie solone 8 płatów
- ogórki konserwowe 2 szt
- cebula 1 szt
- gorczyca
- woda 1/2 l
- 50 ml octu
- liście laurowe
- ziarna pieprzu
- ziele angielskie
- wykałaczki
Sposób wykonania:
Śledzie moczyć kilkanaście godzin. Następnie każdy płat śledzia posypać gorczycą. Ogórki pokroić w cienkie słupki, cebule w piórka.
Na każdym płacie układać 2-3 słupki ogórka oraz porcje cebuli. Śledzie z warzywami ciasno zwijać i spinać wykałaczkami.
Tak przygotowane układać w słoiczku. Gdy nam zostaje cebula, można nią przysypać rolmopsy.
Zalewa: Zagotować wodę z octem i przyprawami , pozostawić do wystudzenia.
Zimną marynatą zalać śledziki, szczelnie zamknąć słoik i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wyjmujemy gotowe rolmopsy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.