sobota, 17 stycznia 2015

Żołądki indycze w sosie chrzanowym

Dzisiaj proponuję Wam indycze żołądki w sosie chrzanowym. Rzadko, bo rzadko, ale jadamy podroby. Generalnie, gdy patrzę na różnego rodzaju przepisy, zawsze odnoszę to samo wrażenie, że podroby są mało popularne, właściwie chyba potwierdza to i moja kuchnia, bo może 1 przepis na 100 traktuje o podrobach. Tak, czy inaczej warto je wykorzystywać i doceniać w kuchni. Podroby pod względem składu chemicznego nie ustępują kawałkowi mięsa, zawierają sporą ilość białka, ponadto są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają dużo cynku i żelaza. Niestety, jeżeli dbacie o poziom cholesterolu, lepiej unikać tego rodzaju potraw.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • żołądki indycze 1 kg
  • cebula biała 1 sztuka
  • smalec 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • chrzan w słoiczku 2 łyżki

 
Sposób wykonania:
Na smalcu podsmażyć pokrojone żołądki i rozdrobnioną cebulkę. Następnie wlać 1/2 litry wody. Żołądki przyprawić, dusić pod przykryciem do miękkości (około 90 minut).
Mąkę rozetrzeć ze śmietaną i kilkoma łyżkami wody. Zawiesinę wlać do podrobów, energicznie zamieszać, następnie dodać chrzan. Całość doprowadzić do wrzenia,
gotować kilka minut.

Uwaga: Do zawiesiny można dodać odrobinę soli, wówczas mamy pewność, że śmietana się nie zetnie.

Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.