sobota, 14 marca 2015

Kurczak z warzywami duszony w piwie

Nieskomplikowane, smaczne, do przygotowania w 50 minut. Mięso drobiowe wzbogacone aromatem piwa, do tego warzywa. Myślicie, że można się najeść do syta? Pewnie, że tak... spróbujcie!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ćwiartki kurczaka 2 sztuki
  • ziemniaki 3 sztuki (duże)
  • cebula 1 sztuka
  • papryka zielona 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • piwo jasne pasteryzowane (do tego dania polecam firmy Łomża) 250 ml
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 
Sposób wykonania:
Udka solimy, posypujemy pieprzem, mieloną papryką i imbirem, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy w paski.
Cebulę kroimy w piórka, ziemniaki w grubą kostkę.
 




Mięso obsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek, podlewamy szklanką wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Po 15 minutach duszenia dodajemy ziemniaki i wlewamy piwo. Po kolejnych 15 minutach 
dodajemy resztę warzyw. 
Całość doprawiamy do smaku.

Smacznego.




1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.