wtorek, 17 marca 2015

Zakwas prosty

Najprostszy przepis na zakwas. Wystarczy, że macie w domu mąkę żytnią razową a możecie go zrobić w kilka minut. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka żytnia razowa 10 dkg
  • woda przegotowana (letnia) 1/2 litra

Sposób wykonania:
Do słoika wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy. Pamiętajmy, aby woda nie była gorąca, bo wówczas mąka nam się zaparzy i z zakwasu "nici".
Słoik przykrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznureczkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4- 5 dni. 

W tym czasie codziennie mieszamy zakwas i sprawdzamy czy jest już wyczuwalny lekko kwaskowy zapach. Jeżeli tak to znaczy, że zakwas nadaje się do użycia. U mnie był dobry po 5 dniach, ale może się zdarzyć, że już po 3 będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach, wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, im cieplej tym zakwas szybciej fermentuje. 



 
Smacznego.

4 komentarze:

  1. Prosty, przydatny przepis . Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakująco łatwy ten przepis, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko zachęcam. Można go wykorzystać do zrobienia żurku wielkanocnego i do pieczenia chleba. No i najważniejsze, że nie wymaga dużego nakładu pracy.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.