Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka żytnia razowa 10 dkg
- woda przegotowana (letnia) 1/2 litra
Sposób wykonania:
Do słoika wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy. Pamiętajmy, aby woda nie była gorąca, bo wówczas mąka nam się zaparzy i z zakwasu "nici".
Słoik przykrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznureczkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4- 5 dni.
W tym czasie codziennie mieszamy zakwas i sprawdzamy czy jest już wyczuwalny lekko kwaskowy zapach. Jeżeli tak to znaczy, że zakwas nadaje się do użycia. U mnie był dobry po 5 dniach, ale może się zdarzyć, że już po 3 będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach, wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, im cieplej tym zakwas szybciej fermentuje.
Smacznego.
Prosty, przydatny przepis . Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńZaskakująco łatwy ten przepis, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko zachęcam. Można go wykorzystać do zrobienia żurku wielkanocnego i do pieczenia chleba. No i najważniejsze, że nie wymaga dużego nakładu pracy.
Usuń