wtorek, 17 marca 2015

Chleb pszenny na zakwasie

Pierwszy raz piekłam pieczywo. Długo się zbierałam, aż w końcu upiekłam. Pyszny chlebek posypany ziarnami sezamu, pulchniutki i pachnący. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
rozczyn:

  • mąka pszenna 2 łyżki
  • drożdże 2 dkg
  • zakwas 4 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
dodatkowo:
  • mąka pszenna 60 dkg
  • zakwas 2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu
  • oliwa z oliwek 2 łyżki


Sposób wykonania:
W garnuszku przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cztery łyżki zakwasu i dwie łyżki mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.

Do malaksera wsypujemy 60 dkg mąki, wlewamy zakwas przewidziany do ciasta chlebowego, dodajemy sól i rozczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. U mnie ten proces trwał 3- 4 minuty. 

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy oliwą i posypujemy ziarnami sezamu. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło.
Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy 40 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.

Smacznego.




1 komentarz:

  1. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.