niedziela, 29 marca 2015

Żurek wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Tradycyjny polski specjał, bez którego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy. To mój drugi sposób jego podania. Pierwszy znajdziecie tutaj. Porównajcie i wybierzcie przepis, który bardziej przypadnie Wam do gustu. Zapraszam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • biała kiełbasa 6 sztuk
  • cebula 3 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • boczek wędzony 400g
  • zakwas na żur 500 ml (najlepiej domowy)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • chrzan w słoiczku 2 łyżki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • jajka 6 sztuk (ugotowane na twardo)
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • ziemniaki 4 sztuki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • suszony majeranek

 

Sposób wykonania:
Boczek zalewamy wodą (powinna przykryć mięso), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy godzinę od momentu zagotowania.
Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy dwa ząbki czosnku. Miękki boczek wyjmujemy, lekko studzimy, kroimy w grubszą kostkę.
Jeszcze w trakcie gotowania boczku obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, gotujemy w małej ilości osolonej wody przez około 20 minut, od zagotowania. Po tym czasie powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
 

Białą kiełbaskę nacinamy delikatnie z obu stron. Dwie cebule obieramy, kroimy w piórka. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy, układamy  posiekaną cebulę, posypujemy ją majerankiem. Na cebuli układamy białą kiełbaskę, posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku, skrapiamy łyżką oliwy z oliwek. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia w temperaturze 200 stopni.
 

Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka z dwóch jajek ucieramy ze śmietaną i chrzanem, a białka z tych dwóch jajek siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żurek, suszony majeranek. Śmietanę z żółtkami mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru mięsnego i wlewamy do żurku. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ugotowane ziemniaki, ale bez wody, w której się gotowały, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażoną cebulę, posiekane białka jaj.
Żurek gotujemy 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z białą kiełbasą i połówką jajka.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.