Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
- śmietana 18 % 2 łyżki
- sól
- korzeń chrzanu 1 sztuka (duży)
Sposób wykonania:
Jajka obieramy, wyjmujemy żółtka, tylko one będą nam potrzebne. W rondelku ucieramy śmietanę z żółtkami tak, aby powstała jednolita masa.
Korzeń chrzanu myjemy, obieramy, następnie ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Utarty chrzan natychmiast łączymy ze śmietaną, aby nie ściemniał. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą. Następnie chrzan przekładamy do słoiczka, szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Polecam również uproszczoną wersję chrzanu wielkanocnego, dla tych którzy mają dostęp wyłącznie do chrzanu w słoiczkach lub zwyczajnie wolą mniej ostry chrzanik. Klik tutaj.
Smacznego.
Wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Agnieszko. :)
UsuńZakupiłam cały korzeń i chyba zrobię jak piszesz :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakował :) Ja w tym roku robiłam jeszcze z jabłkiem. Przepis niedługo zamieszczę, przyda się na przyszły rok. ;)
UsuńBeatko a powiedz mi ile taki chrzanik może postać w lodówce? Mój korzeń czeka aż zostanie starty :)
OdpowiedzUsuńAniu mam nadzieję, że chrzan mimo braku mojej odpowiedzi przetestowałaś. Niestety grypa mnie zmogła i dopiero dzisiaj zaglądam na bloga. U mnie taki chrzan tydzień spokojnie wytrzymał.
UsuńO własnie taki chrzan zawsze robię na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuń