wtorek, 28 lipca 2015

Kiełbasa w ostrym sosie musztardowym

Smażona kiełbasa z patelni do tego sos musztardowo- śmietanowy. Danie sycące, poza tym można je bardzo szybko przygotować.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kiełbasa śląska 3 sztuki
  • ogórki konserwowe 6 sztuk
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszone oregano
  • musztarda sarepska lub rosyjska 2 łyżeczki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • smalec 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
Kiełbasę ponacinać, aby lepiej nam się smażyła. Włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. Następnie dodać ogórki pokrojone w półplasterki,
cebulę pokrojoną w piórka. Dusić pod przykryciem przez kilka minut.
W tym czasie z musztardy, mąki i śmietany przygotować zawiesinę, rozprowadzić ją 1/2 szklanki wody.
Usmażoną kiełbasę wyjąć z patelni. Wówczas dopiero wlać zawiesinę musztardową. Sos dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić suszonym oregano, pieprzem i solą. Ponownie włożyć kiełbasę. Przez chwilę wszystko razem podgrzewać pod przykryciem.
Podawać z młodymi ziemniaczkami.
 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.