sobota, 5 września 2015

Piersi z kurczaka na smażonej cukinii

Delikatne drobiowe mięso, z cytrynowo- rozmarynową nutą.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • cukinia (małe) 2 sztuki
  • miód 1 łyżka
  • sos sojowy 3 łyżki
  • suszony rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • ser żółty 50 g

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, tak żeby z każdej powstały dwa cieńsze kotlety, natrzeć solą, posypać pieprzem, dość mocno skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstawić na pół godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony, tak, aby miały ładny, złoty kolor.
Cukinie pokroić w plasterki, również skropić sokiem z cytryny, dodać rozmaryn, sól, pieprz. Wymieszać, odstawić na 10 minut.
Następnie podsmażyć na łyżce oliwy, podlać odrobiną wody, dodać miód. Cukinię dusić około 10 minut, pod przykryciem.
Gotową cukinię posypać startym serem żółtym, wyłożyć na talerz. Na wierzch ułożyć upieczone kawałki fileta z kurczaka.


Smacznego.

1 komentarz:

  1. Na takie danie nie wpadłam. Bardzo lubię podsmażać cukinię i ją dodawać do różnych potraw jako smakowy "doprawiacz". Ale tak jeszcze nie jadłam. Z miodem? Ciekawie. Zainteresowałaś mnie.
    Cukinia podsmażana na oliwie jest niesamowicie pyszna. A jeszcze, co może niektórych dziwić, jest bardzo zdrowa. Z miodem i rozmarynem musiała być pyszna i aromatyczna :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.