środa, 30 grudnia 2015

Ciasto z masą chałwową

Upiekłam je zainspirowana przepisem pani Marysi. Ciasto jest nieziemskie w smaku, najlepsze chałwowe ciasto jakie jadłam. Polecam.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
  • budyń czekoladowy z cukrem 3 opakowania po 65 g
  • jajka 6 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna tortowa 1 łyżka
masa:
  • chałwa sezamowa 400 g
  • mleko 3 szklanki
  • masło 300 g
  • budyń śmietankowy z cukrem 2 opakowania po 60 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka (płaska)

* Do masy nie dodawałam cukru ponieważ zawierał go budyń.

dodatkowo:
  • chałwa sezamowa 1 opakowanie (65 g)
  • orzechy włoskie (mielone) 50 g
 
Sposób wykonania:
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym tłuszczem (np. margaryna), wykładamy papierem pergaminowym.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodajemy budyń czekoladowy i mąkę, całość mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Następnie biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt kroimy poziomo na połowę.


Masa: Dwie szklanki mleka łączymy z pokruszoną na kawałki chałwą, podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy.
Budyń śmietankowy mieszamy z mąką ziemniaczaną, połączone składniki wsypujemy do szklanki zimnego mleka, które nam zostało. Budyń ucieramy z mlekiem tak, aby nie
było grudek i powstała jednolita zawiesina. Jeżeli chałwa jest już rozpuszczona i mleko zaczyna delikatnie wrzeć, wlewamy zawiesinę i całość energicznie mieszamy, aż
masa zgęstnieje i powstanie dość gęsty budyń. Podgrzewamy go przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, pilnujemy aby się nie przypalił. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.


Masło ucieramy na puszystą masę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ubijamy, aż powstanie jednolity krem.

Przygotowany krem dzielimy w stosunku 2/3: 1/3. Większą częścią masy przekładamy ciasto, pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy pokruszoną chałwą
i zmielonymi orzechami włoskimi.

Smacznego.
 















 


2 komentarze:

  1. Świetne ciasto.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko, wzajemnie wszystkiego dobrego w Nowym Roku i szalonej zabawy sylwestrowej :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.