do tego ładnie się prezentuje na stole.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka 2 sztuki
- ogórki kiszone lub konserwowe 5 sztuk
- papryka czerwona świeża 2 sztuki
- kapusta pekińska 1 sztuka
- cebula (duża) 4 sztuki
- przyprawa gyros 1 łyżka
sos:
- ogórek świeży szklarniowy 1 sztuka
- jogurt naturalny 400 ml
- śmietana 4 łyżki
- czosnek 2- 3 ząbki
- przyprawa tzatziki
dodatkowo:
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, posypujemy pieprzem i przyprawą gyros. Dłońmi mieszamy mięso z przyprawami, po czym odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce,
aby przeszło ich aromatem.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską kroimy dość drobno, zasalamy, odstawiamy na pół godziny, żeby trochę zmiękła, po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę kroimy w piórka, ogórki kiszone w kostkę, świeżego ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach*.
*Utarty ogórek puści wodę, należy ją odcisnąć.
Zamarynowane mięso podsmażamy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, aby się lekko zeszkliła. Mięso odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jogurt mieszamy ze śmietaną, przyprawą tzatziki, dodajemy świeży ogórek i czosnek przeciśnięty przez praskę. W ten sposób powstanie nam sos do sałatki.
Składniki układamy warstwowo w szklanej misie. W pierwszej kolejności dajemy połowę kapusty pekińskiej, następnie połowę mięsa z cebulą, połowę ogórków,
część papryki. Układamy pozostałą kapustę, mięso, ogórki i paprykę, w takiej samej kolejności jak na początku.
Całość zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki.
Smacznego.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńTo ja Beatko się rozsiadam i domagam mojej porcji :) Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuń:)) Elu gdyby to było możliwe z przyjemnością bym Cię poczęstowała. :)
Usuń