środa, 27 stycznia 2016

Sałatka kebabowa wg Beatki

Jedna z naszych ulubionych sałatek, toteż często pojawia się na stole z racji różnych rodzinnych świąt. Wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonna, a sycąca, smaczna i
do tego ładnie się prezentuje na stole.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • podwójna pierś z kurczaka 2 sztuki
  • ogórki kiszone lub konserwowe 5 sztuk 
  • papryka czerwona świeża 2 sztuki 
  • kapusta pekińska 1 sztuka 
  • cebula (duża) 4 sztuki
  • przyprawa gyros 1 łyżka
sos: 
  • ogórek świeży szklarniowy 1 sztuka 
  • jogurt naturalny 400 ml 
  • śmietana 4 łyżki 
  • czosnek 2- 3 ząbki 
  • przyprawa tzatziki
dodatkowo:
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek
 

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, posypujemy pieprzem i przyprawą gyros. Dłońmi mieszamy mięso z przyprawami, po czym odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce,
aby przeszło ich aromatem.


W tym czasie przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską kroimy dość drobno, zasalamy, odstawiamy na pół godziny, żeby trochę zmiękła, po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę kroimy w piórka, ogórki kiszone w kostkę, świeżego ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach*.


*Utarty ogórek puści wodę, należy ją odcisnąć.

Zamarynowane mięso podsmażamy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, aby się lekko zeszkliła. Mięso odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jogurt mieszamy ze śmietaną, przyprawą tzatziki, dodajemy świeży ogórek i czosnek przeciśnięty przez praskę. W ten sposób powstanie nam sos do sałatki.


Składniki układamy warstwowo w szklanej misie. W pierwszej kolejności dajemy połowę kapusty pekińskiej, następnie połowę mięsa z cebulą, połowę ogórków,
część papryki. Układamy pozostałą kapustę, mięso, ogórki i paprykę, w takiej samej kolejności jak na początku.
Całość zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. To ja Beatko się rozsiadam i domagam mojej porcji :) Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Elu gdyby to było możliwe z przyjemnością bym Cię poczęstowała. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.