- mąka pszenna 3 szklanki
- skwarki 300 g (z 1 kg słoniny)
- smalec 1 łyżka
- cukier puder 1 szklanka
- żółtka 4 sztuki
- mleko 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- cukier puder 2 szklanki
- sok z połowy cytryny
- skórka pomarańczowa
Sposób wykonania:
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy, dodając łyżkę smalcu. Oddzielamy skwarki od tłuszczu*.
*Z tłuszczu powstał pyszny smalczyk domowy, dodałam tylko jabłko i cebulkę... Przepis na smalczyk tutaj.
Skwarki ucieramy w makutrze na gładką, jednolitą masę. Dodajemy dwie szklanki mąki, żółtka, cukier puder, mleko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto mieszamy łyżką, dodajemy jeszcze jedną szklankę mąki. Następnie zagniatamy ciasto na stolnicy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
Foremkami o różnych kształtach wykrawamy ciastka, układamy na blaszce, pieczemy przez 10- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone ciastka studzimy.
Cukier puder przeznaczony na lukier ucieramy z sokiem cytrynowym i ewentualnie odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gotowym lukrem dekorujemy ciasteczka.
Jeżeli macie pod ręką skórkę pomarańczową to również możecie dodać ją do lukru, będzie bardziej aromatyczny.
Uwaga: Z podanej ilości składników upiekłam około 90 ciasteczek.
Smacznego.
Sama nie robiłam, ale kilka razy jadłam i są znakomite.
OdpowiedzUsuńNam też bardzo smakowały, są wyjątkowo kruchutkie :)
Usuń