Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje całemu daniu wyrazistości i smaku. Polecam.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- karczek wieprzowy 2 kg
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- woda 500 ml
- mąka pszenna 2 łyżki
- śmietana 18% 3 łyżki
- chrzan tarty 2 łyżki
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszmy papierowym ręcznikiem, solimy, oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie mięso kroimy w plastry o szerokości 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i obsmażamy na rumiano z obu stron. Po obsmażeniu solimy.
Karczek przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, dusimy 30 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz.
Z mąki, chrzanu i śmietany sporządzamy zawiesinę, którą rozprowadzamy ciepłym sosem mięsnym. Płyn wlewamy do rondelka, gdzie znajduje się reszta sosu. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy kilka minut, jeżeli jest odpowiednio gęsty, wkładamy do niego mięso i podgrzewamy przez chwilę.
Gotowe mięso podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego.
Oj tak, chrzan bardzo mi pasuje do karczku, wygląda smakowicie. Pozdrawiam Beatko :)
OdpowiedzUsuńGosiu również Cię cieplutko pozdrawiam :)
Usuń