środa, 3 sierpnia 2016

Czereśnie w zalewie cynamonowej

W tym sezonie czereśnie w nieco innym zestawieniu smakowym, z brązowym cukrem i cynamonem.

Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po 500 ml.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • czereśnie 1 kg
zalewa:
  • cukier brązowy 500 g
  • ocet winny 100 ml
  • ocet spirytusowy 100 ml
  • woda 200 ml
dodatkowo:
  • kora cynamonowa 3 laski


Sposób wykonania:
Owoce myjemy, przycinamy lub odrywamy ogonki. Czereśnie możemy wydrylować, ale ja od ubiegłego sezonu do tego rodzaju przetworów daję owoce z pestkami i krótkimi
ogonkami. Tak przygotowane czereśnie można wygodnie zajadać chwytając za ogonki :)
Umyte i osuszone owoce przekładamy do słoiczków. Na wierzch każdego wypełnionego owocami słoiczka dajemy laskę kory cynamonowej.

W garnku zagotowujemy składniki przeznaczone na zalewę. Całość gotujemy 2- 3 minuty. Gorącym płynem zalewamy czereśnie.
Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, słoiki zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia, najlepiej na drewnianej deseczce.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.